Debrecen

A Pásti utcai orthodox zsinagóga

 

 1893 augusztusában kezdték el építeni a zsinagógát és alig egy hónap alatt álltak a falak – a debreceni orthodox közösség az őszi ünnepeket már itt köszöntötte.

1902-ben avatták fel hivatalosan, első főrabbija Strasszer Salamon volt. A helyi orthodox közösség néhány intézménye a status quo hitközséggel közösen működött, de hamarosan a Pásti utcai orthodox komplexum új tagokkal bővült: a Beit Hamindras a tanulás és az imádkozás színtere volt, a pincében orthodox mikve, az udvarban kóser vágoda és üzlet nyílt.

A háborúban megrongálódott épület felújítására nem, csak állagmegóvásra maradt a közösségnek ereje, de a templom 1984-ig így is működött. Utolsó orthodox rabbija Deutsch Sándor volt. 2001-ben egy részleges felújítással a homlokzat és a tetőszerkezet újult meg, a teljes restaurálás azonban csak 2012-ben kezdődhetett el.

2015. április 26-án újra teljes szépségében nyílt meg a Pásti utcai orthodox zsinagóga, ami ezentúl nemcsak mint szakrális tér, hanem turisztikai látványosságként, valamint kiállítások, konferenciák, koncertek színhelyeként is szerepet kap.

Az épület galériáján kialakításra került egy állandó kiállítás, mely a zsidósághoz kapcsolódó emléktárgyakat, vallási kellékeket, családi emlékeket mutat be. Ezen kívül a galéirán és a zsinagóga földszintjén rendszeresen láthatóak különböző képzőművészeti kiállítások.

A közeli jövőben a zsinagóga ad otthont a Kelet – és Közép – Európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központnak.

FŐOLDAL                                                                                                                                      REFERENCIA