Ahol Budapest ragyog 

Megjelent:  BR Fernsehen - www.br.de  - 2016. augusztus 05.

Mi a közös a Budapesti Zeneakadémián, az Uránia moziban, a zsinagógában és a Tiergarten elefántházában? Ezeknek az épületeknek a csodálatos világítótest -ei ugyanabban a fényes művészeti gyárban készültek.

világítótest

Grünberger Tamás üzletében

világítótest

Grünberger Tamás üzletében

A családban az utolsó ember, aki ezeket a csillárokat készítette, 50 éve dolgozik a pesti Broadway legelbűvölőbb üzletében, ahol csak nagyon óvatosan lehet mozogni, mert a meseszerű csillárok mindenütt megtalálhatók.

"Ezt a csillárt valószínűleg nagyapám készítette. Ők elkészítették, valahogy túlélte a háborút és visszavettük. A formák világa, ez a barokk forma, ez volt az igazi Grünberger- forma. Ez a templomfali kagyló például a Váci fehérek temploma. Ez egy szép régi katolikus templom. Ez a csillár ott fent (szöveg feletti képen), a szegedi Orvostudományi Egyetem aulájához készült. " (Grünberger Tamás, csillárkészítő mester)

 

világítótest

Fehér Károly a műhelyben

Az üzletben van egy kis műhely, amely olyan, mint egy múzeum, itt Fehér Károly éppen egy kissé kopottas csillárt keltett életre.

"Eltávolítottam a port és a szennyeződéseket, most pedig újrafestjük. Az ügyfél így akarja, a csillárt nem szabad újrafesteni, csak javítani, hogy újra működőképes legyen." (Fehér Károly)

A felújítás fő oka manapság, amikor az ügyfelek a fények birodalmába lépnek a Nagymező utcában.

"A csillár egykor népszerű, jó termék volt. Manapság a középületek tartják életben minket. Mindig is azt mondtam: Még egy csillár sem tart örökké, de még mindig 30 év garanciát vállalok. Most akkor is, ha további 30 évet éltem! Minden napot itt töltök az üzletben. A csillárok készítése nagy szenvedélyem. " (Grünberger Tamás, csillárkészítő mester)

 És egy családi hagyomány. Nem sokan állíthatják, hogy új életet lehelnek a nagyszüleik által készített tárgyakba.Ez az Uránia Nemzeti Filmszínházban történt, ahol az 1930-as években Grünberger Jenő gyárából érkeztek a csillárok. Csaknem 100 évvel később unokája kicserélte a lámpákat, a csillárokat és a gyertyatartókat.

világítótest

Dohány utcai Zsinagóga

A templom fénye a legnagyobb fesztivált ünnepli. Húsz évvel a Dohány utcai zsinagóga világításának felújítása után Grünberger Tamást kitüntették a feltaláló aranyérmével. Abban az időben ő készítette a csillárokat Európa legnagyobb fényerejével.

"Mindegyikükben 156 körte van, és ami különösen érdekes, egyenként másfél tonnát nyomnak. Láthatja a négy kötelet, amelyeken lóg. Egy csillár nyolc perc alatt szinte a padlóra süllyeszthető ezen a négy kötélen és kicserélhetőek a villanykörték. " (Grünberger Tamás, csillárkészítő mester)

világítótest

Állatkert Elefántház

A Grünberger-csillárokat nemcsak a belvárosi templomokban és palotákban találták, hanem például a budapesti állatkert elefántházában is. A Kós Károly által tervezett istállóépületben érdemes egy pillantást vetni az elefántok és a vízilovak közötti réz-, vas- és bronzcsillárra.

Ma a csillárgyártás mestere nem új megrendelésekről álmodozik, hanem egy múzeumról, amely egyedülálló lehet Európában.